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APPLICABILITY OF DOE O 151.1C REQUIREMENT FOR 

ANNUAL BUILDING EVACUATION DRILLS 
 

QUESTION:   Does the DOE O 151.1C requirement for annual exercises for 

building evacuation apply only to those facilities required to meet regulatory 

requirements as identified in Chapter III, 4.b (1) or does it apply to ALL facilities 

regardless of applicability of regulations, size, occupancy, location, etc.?  Or are all 

occupied facilities required to conduct an evacuation/fire drill annually? 

 

ANSWER:  According to DOE Order 151.1C, at a minimum, each DOE/NNSA facility 

must conduct evacuation/fire drills consistent with Federal regulations, local ordinances, 

or National Fire Protection Association Standards.  These required drills must be 

conducted at least annually.   

 

Specifically, DOE O 151.1C, Chapter III, 4. b (1) requires that:  

 
“At a minimum, each site/facility must conduct building evacuation exercises consistent with Federal 

regulations [e.g., (41 CFR 102-74-360)], local ordinances, or National Fire Protection Association 

Standards.  Exercises must be conducted at least annually to ensure that employees are able to safely 

evacuate their work area.”  

 

If a specific regulation, ordinance, or standard is applicable to facilities at a DOE/NNSA 

site, then the conduct of the drills, including occupancy and utilization criteria for 

determining the need for the drill, will be effectively determined by that regulation, 

ordinance, or standard.  However, the frequency of these mandatory drills is expected to 

comply with the requirement of DOE O 151.1C to conduct drills “at least annually.” 

 

If facilities at a DOE/NNSA site are under no specific regulation, ordinance, or standard 

addressing building evacuation/fire drills, then the Authority Having Jurisdiction, as 

defined in DOE O 420.1B, Facility Safety, may establish local requirements for the 

conduct of evacuation drills “at least annually” based on accepted standards and best 

practices.  

   

 

 


